Om oss

RYFYLKE GARDSYSTERI

Hilde og Joar Hauge heiter me som driv Ryfylke gardsysteri i Hjelmeland. Joar driv gard på fulltid, mens Hilde jobbar som fotograf under navnet Feien og Fjong i tillegg. Me har 3 ungar; Jonah, Frida og Lyder. Dei er stolte bondespirer og deltar på kvar sine interesseområder. 

 

I 2008 tok me over garden i Hetlandsbygda der Joar er oppvaksen. For at Joar skulle vera bonde på fulltid, bygde me hønshus til 7500 frittgåande høns same år. I 2019 sto eit nytt fjos på Rabben. Noko me har drøymt om i mange år. Eit åpent kaldfjos med mjølkestall. Kviger og kalvar bur i det gamla fjoset nede i tunet. Ysteriet står vegg i vegg med fjoset på Rabben så mjølka har kort veg til ystekaret. Ysteriet sto klart hausten 2020 og salget starta rett før jul same år. 

Ysting-70.jpg

YSTERIET

Joar har lenge hatt interesse for matlaging og byrja difor på grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag med plan om å bli kokk. På grunn av ukurante arbeidstider gjekk han vekk i frå det. Ironisk nok har han kun hatt skiftarbeid og vore bonde og aldri hatt ei normal arbeidstid.

 

Rabben er ein halvfast upasteurisert kvitost. Rabben betyr ein rundforma kolle og er navnet på sjøve osten, oppkalla etter plassen fjos og ysteri står på. Pøyg, Trave og Farr er tilleggsnavnet som beskriv lagringstida. Pøyg er lagra i 3-6 mnd og er den yngste. Trave er lagra i 6-12 mnd. Den kan variera på smak alt etter om me tar den ut frå lageret når den er 6 eller 12 mnd. Ein luring og passar difor godt navnet sitt, den traven. Farr er den eldste. Den er lagra i minimum 2 månader. Den er kraftigare på smak, søtlig. Passer godt som krydder på maten.

 

 I utsalget på garden får ein kjøpt våre egne varer som er ost, yoghurt og egg. I tillegg har me litt andre lokale produkter som eplemost, torka eple, honning, syltetøy, granola, knekkebrød og flatbrød. Vareutvalget kan variera litt frå sesong til sesong.

Pøyg-6.jpg
Hønshus BW-1.jpg
Hønshus BW-9.jpg

FRITTGÅANDE HØNER